Kom godt igang hjemme i køkkenet

Et godt brød har også "følelser"!

Crackers – salte surdejskiks

Super til snacks, i stedet for chips og/eller til oste-/rødvins-bordet

Ingredienser

  • 250 gram surdej (som ikke er fodret)
  • 115 gram hvedemel, gerne fuldkorn
  • ½ tsk havsalt eller tilsvarende
  • 60 gram smør – som har rumtemperatur og er blødt og lækkert
  • 2 spsk tørrede urter – fx rosmarin, timian eller tilsvarende
  • Olie til at pensle med (eller den nemme løsning: olie på sprayflaske, evt. med hvidløg)

Lidt fint salt til at drysse med, fx flagesalt eller fint Himalaya-salt.

Værktøj:
Lineal, og gerne noget der har kiksestørrelse (fx Gul Memo), pizzahjul, bagepapir og evt. pizzaspade til at løfte kiks på bagepapir ind og ud af ovnen.

Vejledning

Bland alle ingredienser, undtagen dryssesalt og olie, start med at blande med ske, og mas dejen godt sammen.

Når den har samlet sig nogenlunde, er det nemmere at få den ud på et meldrysset bord. Her æltes den godt, og foldes igen og igen, indtil man er sikker på den er blandet godt.

Når dejen er fin og lækker, og den i øvrigt ikke klistrer, deles den i et par store klatter – 2-3 stykker passer meget godt.

Synes du den bliver for fedtet at arbejde med, kan du give den en tur i fryseren, indtil den er kold og fast igen (frys endelig ikke).

Disse klatter rulles ud i hver sin lille firkant, som hver har en størrelse af ca. 2 håndflader, eller sådan at de er nemme at håndtere – for de skal nu i fryseren en halv times tid.
Nemmest syntes jeg er at rulle ud på et stykke bagepapir, og så forsigtigt løfte bagepapir over i fryseren. (2 stykker bagepapir kan fint ligge ovenpå hinanden).

TÆND NU OVNEN på 180 grader varmluft

Når de er blevet godt kolde (ikke frosne), tages de ud og løsnes fra bagepapir, så der kan komme lidt mel ind under. Oversiden får også lidt mel, og det samme gælder kagerullen.

Nu rulles dejen ud direkte på bagepapiret. Lav en stor firkant, hvor tykkelsen er ca 1,5 mm.

Du kan anvende en lige liste eller stor lineal, som støtte når kanterne rettes af – brug gerne en pizzarulle.

Prøv at vurdere hvordan den passer til din størrelse kiks – jeg bruges en ”Gul Memo” som jeg måler efter (se billedet). De overskydende kanter, kan nemt masseres sammen, og rulles ud igen.

Når kiksene er skåret/rullet ud, stikkes de et par gange med en gaffel, så hver kiks får 6-8 små huller.
Dernæst pensles / sprøjtes de med olie – og drysses med lidt salt.

De bages i ca 15-20 min – og det kan være en god ide, at tage dem ud efter 10 min. og vende papiret så de forreste kommer bagerst i ovnen – så bliver de mere ens. (medmindre du har en ny smart ovn der bare virker…)
Kiksene er færdige når de begynder at tage farve i kanterne.

 

De sættes til afkøling på en rist, således de får masser af luft, og undgår kondens. Kan nemt holde 1-2 uger i en lufttæt beholder – skal de gemmes længere kan de fint fryses.

Spises super som de er, men ellers prøv med alle slags ost, smelteost, og måske lidt sødt ovenpå osten… drik cider eller en god vin til…