Kom godt igang hjemme i køkkenet

Et godt brød har også "følelser"!

Genbrug rugbrød – og skab et nyt lækkert rugbrød delvist fra gammelt rugbrød

Rugbrød – uanset hvor lækkert det måtte være – bliver lidt tørt over tid, og man har måske bagt nyt lækkert brød…

Så hvordan bruges det gamle brød på en fornuftig måde? Øllebrød er oplagt (der findes en masse opskrifter på nettet).

Man kan også bage et nyt frisk rugbrød.

Der findes et par opskrifter på nettet, men enten anvender de gær, eller også op til 50% hvedemel.

Derfor har jeg bikset mig frem til denne opskrift på genbrugsrugbrød

Udgangspunkt er til stor del taget i anvisningerne her på siden til normalt rugbrød.

Følgende opskrift fungerer – og du får et rugbrød i højeste kvalitet.

Forberedelse op til bagning

  • Rugbrødet skæres i tern, tørres og gemmes tørt og ikke for koldt – evt. skæres skorper fra (gør tern velegnet til øllebrød)
  • Opskrift giver 2 stk brød á 2 kg (hvis du ikke har forme der er store nok, må du reducere i opskriften)

Dag 1
Start med at rugbrødstern anbringes i en skål og overhældes med rigeligt vand. Efter et par timer er de helt opblødte, og hældes nu i et dørslag, hvor tern drypper det værste vand af.
Mængden af tern er svær at sige – men du skal ende med at have ca. 1 kg våde tern.

Måske ulogisk – men rugbrødstern skal være så tørre som muligt inden de anvendes til bagning – ellers kan de ikke opsuge nyt vand på den rigtige måde.

Bland følgende godt i røremaskinen – brug røre-spaden

  • 1.000 gram våde rugbrødstern
  • 1.000 gram alm. fuldkorns-rugmel
  • 300 gram surdej
  • Vand indtil det ligner grød (afhænger af det gamle brøds vandindhold)
  • Evt. 30-50 gram brændt rug-malt (afhængigt af om det gamle brød er maltet) (kan udelades)

Sættes i køleskab 12-24 timer

Dag 2
Dejen er nu forhåbentligt godt luftig og let.
Bland alt dejen med:

  • 600 gram rugmel (evt. Svedjerug hvis det skal være avanceret)
  • 500 gram vand. (VIGTIGT: Det er vildt svært at sætte tal på vand, check konsistens, skal være på grænsen mellem flydende og fast. Som meget blød ler, der ikke falder sammen, holder formen, men skrider langsomt sammen)
  • 20-40 gram salt (der er jo salt i det gamle brød – forsøg at ramme maks. 1 gram salt pr. 100 gram færdigt brød)

Rør dejen i 7-10 min. ved 60-70% fart – dette gør den smidig og sammenhængende.

Fordel dejen i forme – og lad efterhæve tildækket med plastfolie – eller i en plastpose.
Regn med at de skal stå 3-5 timer.

De er klare til ovnen når dejen har løftet sig ca. 3 cm (vær tålmodig).

VIGTIGT: Sørg for at ovnen er varm, når dejen er klar.
Prik med våd strikkepind lidt over hele dejens overflade (forhindrer langt hen ad vejen at brødet revner).

Drys med din favorit-drys (havregryn, solsikkefrø, birkes eller hvad du synes).

Sæt brødet ind ved 200 grader i 20 min. Derefter skruer du ned på 180 grader og giver brødet 45 min. eller indtil kernen er 90-95 grader varm.